İsrail Filistin Gazze ve Türkiye / Israel Palestine and Turkey

İsrail Filistin Gazze ve Türkiye / Israel Palestine and Turkey (1)
Giriş
Filistin topraklarında kurulan İsrail Devletinin ortaya çıkışı, 1800 lü yıllarda artan siyonist faaliyetler ve bunların, emperyalist batılı güçlerin desteklemesi sonucu gerçekleşmiştir.
Siyonist düşünce Filistin topraklarının kendilerine (Yahudi (Jewish) Toplumuna) Tevrat’ta bahsedilen “vaad edilmiş topraklar” olduğu fikrini lobi faaliyetleriyle başta Avrupalı Devletler olmak üzere dünya kamuoyuna benimsetme konusunda uzun süre çaba sarf etmiştir.
Batılı emperyalist güçler ve ülkeler emperyalist çıkarları doğrultusunda bu yalana inansalar da inanmasalar da bu fikri benimsemiş ve Siyonizm’i desteklemiş ve İsrail Devletinin kurulmasına yeşil ışık yakmışlardır.
Neticede 50 yılı aşan bir ikna ve lobi faaliyeti sonucu 14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail Devleti resmen kurulmuştur.
Türkiye ise İsrail’in kuruluşundan sadece 1 yıl sonra İsrail Devletini tanıyan ilk Müslüman ülke olarak “tarihe geçmiştir”.  

İsrail’in Tarihine Genel Bakış
Tevrat’ta bahsi geçen İsrail;
İsrail kelimesi Tevrat’a göre, Hz Yakup’a tanrı tarafından verilen isimdir. Kuran ve Tevrat’ta Hz Yakup’un on iki oğlu ve onların soyundan olanlardan İsrail Oğulları diye bahsedilir.
Ürdün Nehri’nin batısı (Filistin)Kenan (ili) bölgesi olarak anılıyordu.  Kenan İlindeki kıtlık Hz Yakup’u göç etmeye zorlamış Mısıra göç eden İsrail Oğulları Mısır’da birkaç kuşak Firavunlar tarafından köle olarak çalıştırılmış ve yaşamıştır. (İsrailliler, kökenlerinin Urlu İbrahim’e (MÖ 1900’lerde yaşamıştır)
dayandığını iddia etseler de de bazı tarihçiler, İsrailliler’ in Kenan ülkesinden kaçan kölelerin oluşturduğu bir topluluk olduğunu savunmaktadır.)

Hz Musa İsrail Oğullarını Firavunun elinden kurtararak Sina çölünü geçip Filistin bölgesine geri getirmiştir.
Hz Musa’nın ölümünün ardından yerine geçen Peygamber Hz Yuşa’nın Eriha kentini fethederek İsrail Oğulları o güne kadar göçebe halde yaşayan yerleşik hayata geçmişlerdir.
Hz Davut MÖ 1000 li yıllarda Kudüs’ü fethederek Kudüs’ü İsrail devletinin başkenti yaptı.  Hz Davut İsrail’in devlet olarak ilk ve asıl kurucusu olarak bilinmesinin nedeni bölgedeki diğer ülkelerle yaptığı savaşları kazanması ve sınırlarını genişletmesidir.
Hz Davuttan sonra Hz Süleyman Mescid-i Aksa yı inşa ettirmiştir ve ölümüyle devlet MÖ 927’de güney ve kuzey olmak üzere ikiye bölünmüştür. Kuzey kısım İsrail Krallığı olarak adlandırıp başkenti ise Samariye idi. Güney Krallığı Yahuda (Yuda) İsmini alarak başkenti ise Kudüs’tü. (İsrail Oğullarına Yahudi denilmesi bu dönemden hemen öncesinde başlamaktadır.)
MÖ 722’de Kuzey krallığı (İsrail) Asurlular; MÖ528’de Güney krallığı (Yahuda (Yuda)) Babilliler tarafından yıkıldı. Babilliler tarafından Süleyman Mabedi (Mescid-i Aksa) yıkıldı ve Yahudiler Babile sürgün edildi. İsrail Oğlulları’nın 2000 yıl sürecek olan sürgün hayatı da böylelikle başlamış oldu.
MÖ 140-MS.63 yılları arasında, Yahudiler bağımsızlıklarını tekrar kazandılarsa da, Roma İmparatorluğu hâkimiyetinde yaşadılar. Romalılar, Yahudiler’ i büyük bir zalimlikle yönetti. Yahudiler MS.1948 yılına kadar devletsiz yaşamak durumunda kaldılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ağlayan adam fethullah gülen ve nur cemaati ve dershaneler

Göbek mi atalım?